Συμβουλευτική γονέων

•Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;

Πρόκειται για μια θεραπευτική διαδικασία κατά την οποία ο γονιός μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας και αποδοχής εκφράζει και επεξεργάζεται προβληματισμούς, φόβους και ανησυχίες αναφορικά με το παιδί του και τη μεταξύ τους σχέση.

• Πότε μπορώ να ξεκινήσω και πώς λειτουργεί η συμβουλευτική;

Η συμβουλευτική γονέων σε αρκετές περιπτώσεις ζητείται από τους ίδιους τους γονείς προληπτικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με επάρκεια επερχόμενες αλλαγές, όπως ένα διαζύγιο ή να προλάβουν μετέπειτα αναπτυξιακές δυσκολίες (π.χ. στη διατροφή, τον ύπνο, τον έλεγχο των σφιγκτήρων).Πιο συχνά, αναζητούν τη συμβουλευτική βοήθεια του ψυχολόγου όταν οι δυσκολίες έχουν ήδη εμφανιστεί. Έχουν ανάγκη να υποστηριχθούν στο γονεϊκό τους ρόλο και να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα καθημερινές καταστάσεις και αντιδράσεις του παιδιού που δημιουργούν εκνευρισμό και αμηχανία.

Με τη βοήθεια του ψυχολόγου, κατά τη συμβουλευτική διαδικασία, μέσα από τη χρήση του λόγου, ο γονιός ανατρέχει στην απαρχή των προβλημάτων και παρατηρεί το πώς εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο γονιό να αυξήσει τα επίπεδα συνειδητοποίησης, προκειμένου να κατανοήσει και να αλλάξει τα προβληματικά σημεία.

Τέλος, ενδέχεται η συμβουλευτική γονέων να προταθεί από κάποιον ειδικό στην περίπτωση που το παιδί βρίσκεται ήδη σε ψυχοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, μαθησιακό πρόγραμμα), προκειμένου ο γονιός να υποστηρίξει το παιδί στη θεραπεία του.

• Ποιες δυσκολίες μπορώ να αντιμετωπίσω με τη συμβουλευτική γονέων;

Κάθε γονιός ενδέχεται σε κάποια περίοδο να νιώσει αδύναμος να αντιμετωπίσει καταστάσεις που συνδέονται με το παιδί του. Μερικές από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γονείς αναζητούν τη συμβουλή του ψυχολόγου είναι: δυσκολίες στην επικοινωνία, συγκρούσεις στο γονεϊκό ζευγάρι, επώδυνες αλλαγές όπως ένα διαζύγιο, πένθος, δυσκολίες χειρισμού καθημερινών καταστάσεων (π.χ. οριοθέτηση, διαδικασία διαβάσματος, συνήθειες ύπνου, φαγητού), προβλήματα συμπεριφοράς (π.χ. επιθετικότητα, υπερκινητικότητα, ξεσπάσματα θυμού), συναισθηματικά προβλήματα (π.χ. φοβίες, άγχος, κατάθλιψη, εσωστρέφεια, παθητικότητα) ή παθολογικά συμπτώματα όπως ενούρηση, διαταραχές ύπνου, διατροφικές διαταραχές, μαθησιακά προβλήματα, διάσπαση προσοχής κλπ. Αν αντιμετωπίζετε καταστάσεις δύσκολες η συμβουλευτική γονέων μπορεί να σας ανακουφίσει και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε κάθε πρόβλημα.

• Η συμβουλευτική γονέων εκτός από εμένα θα βοηθήσει και το παιδί μου;

Η συμβουλευτική γονέων βοηθά το γονιό να κατανοήσει και να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει το παιδί και τις αντιδράσεις του και να διαφοροποιήσει τον τρόπο που χειρίζεται τις καταστάσεις. Πολύ συχνά, αυτό επιφέρει άμεση και ορατή βελτίωση στη συμπεριφορά και το συναίσθημα του παιδιού και κατ’ επέκταση στη σχέση γονέο- παιδιού.

• Πόσο συχνά γίνεται η συμβουλευτική γονέων;

Η συμβουλευτική γονέων ποικίλλει σε συχνότητα, ανάλογα με το αίτημα του γονιού, τις ανάγκες του ίδιου, της οικογένειας και του παιδιού. Μπορεί να γίνεται από μια φορά την εβδομάδα μέχρι και μια φορά μηνιαίως και είναι σημαντικό να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα.

  •  Πόσο κοστίζει η συμβουλευτική;

Η συμβουλευτική είναι μια αρκετά απαιτητική εργασία. Περαν της ώρας που διεξάγεται, απαιτεί από το θεραπευτή επιπλέον χρόνο και χρήματα που αφιερώνονται σε συστηματικό διάβασμα, εκπαίδευση, εποπτείες και προσωπική ψυχοθεραπεία. Ως εκ τούτου, αμοίβεται αναλόγως. Από την άλλη μεριά, είναι πεποίθησή μου πως η συμβουλευτική και γενικότερα η ψυχανάλυση είναι αναγαιότητα και όχι πολυτέλεια, για αυτό το λόγο χρειάζεται να είναι προσιτή και να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του θεραπευόμενου και της οικογένειας.

Ψυχολόγος Αθήνα

Λήδα Σεμιδαλά
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc) – Ψυχοθεραπεύτρια

Στις δύσκολες στιγμές είναι σαν να ακούμε τη φωνή του ψυχολόγου, μας βοηθάει να χειριστούμε καλύτερα την κατάσταση.
Γονείς του Σ. 6 χρ